21. kansainvälinen Tampere Guitar Festival järjestetään 4.–7. kesäkuuta. Tapahtuman pääteema on Evolving Guitar – kehittyvä kitara, joka pohdiskelee kitaraohjelmiston nykytilaa ja tulevaisuutta. Teema näkyy ja kuuluu kaikissa konserteissa sekä kaikille avoimessa luentosarjassa. Tapahtuman aikana järjestetään myös 5. Nuorten kitarakilpailu. Päätapahtumapaikka on Tampereen konservatorio, jonka lisäksi konsertteja kuullaan Aleksanterin kirkossa, Pirkkalan Vanhassa kirkossa ja Kulttuuritalo Telakalla.
– Olen vuosikymmeniä kuunnellut klassisissa kitarakonserteissa perinteistä soolokitararepertuaaria. Sieltä toki kitaran suosio kumpuaa, ja jokaisen soittajan tulisikin pohjata tekemisensä perinteeseen, mutta välillä tulee tarve tehdä myös jotain muuta, pohjustaa festivaalin perustaja ja johtaja Tomi Tolvanen. Viime vuosina kitarafestivaalin ohjelmistossa onkin kuultu enenevässä määrin erilaisia kokoonpanoja perinteisten yhden kitaristin konserttien sijaan. Tämä kuuluu myös vuoden 2025 artistivalinnoissa sekä konserttien ohjelmasuunnittelussa. Siinä painottuu yhdessä tekeminen soittajan ja säveltäjän välillä, ja samalla tutkiskellaan muiden soitinten sävellyksistä ja orkesterimusiikista tehtyjen sovitusten mahdollisuuksia laventaa kitararepertuaaria yleisesti.
Kantaesityksiä, levynjulkaisuja sekä uutta ohjelmistoa kitaralle
Tapahtuma alkaa keskiviikkona 4.6. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden maksuttomalla lounaskonsertilla. Samana iltana esiintyy TGF:n espanjalaisen kumppanuusfestivaalin kitarakilpailun vuonna 2024 voittanut Özberk Miraç Sarıgül. Turkkilaiskitaristin ohjelma sisältää Suomessa harvemmin kuultua nykymusiikkia artistin kotimaasta.
Saksalaissellisti Anja Lechner ja kitaristi Pablo Márquez Argentiinasta konsertoivat torstaina 5.6. Konsertissa kuullaan sello-kitaraduolle sävellettyjä ja sovitettuja teoksia muun muassa Franz Schubertilta, Friedrich Burgmüllerilta ja Radamés Gnattalilta. Duo julkaisi ylistystä saaneen levyn Die Nacht (ECM Records) vuonna 2018. Torstaina käynnistyy myös kaksipäiväinen kansainvälinen Nuorten kitarakilpailu mestarikursseineen.
Perjantai 6.6. on omistettu liettualaiselle musiikille. Päivä alkaa kitaraduo Rokas Jurkus ja Lovro Peretićin esikoislevyn Tarp Dangaus ir Žemės (Maan ja taivaan välillä) julkaisukonsertilla. Siinä kuullaan Jurkusin sovituksia 150 vuotta sitten syntyneen ja Liettuan tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Mikalojus Konstantinas Čiurlionisin piano- ja kamarimusiikkiteoksista. Iltakonsertissa esiintyy yli 20 vuotta yhdessä soittanut Baltic Guitar Quartet. He esittävät kvartetille sovitettua liettualaista musiikkia sekä heille omistettuja teoksia albumilta Through the Meadows (2024). Päivän huipentaa Mindaugas Stumbras Quartet. Stumbrasin maalauksellisen kauniit sävellykset ovat saaneet vaikutteita niin eurooppalaisesta ja amerikkalaisesta jazz-perinteestä kuin liettualaisesta kansanmusiikista ja skandinaavisesta improvisaatiosta. Klubikeikan avaa jazz-kitaristi Tuomas Paukku Peaces-levyn julkaisun merkeissä. Paukku yhdistelee teoksissaan improvisaatiota, eri soittotekniikoita, efektointia ja looppausta.
Lauantai 7.6. on uuden suomalaisen kitaramusiikin juhlaa. Iltapäivämatineassa kuullaan Sibelius-Akatemian sävellysopiskelijoiden kitaraopiskelijoille säveltämiä teoksia projektista, jossa on mukana kaikkiaan 10 säveltäjää ja 15 kitaristia. Festivaali huipentuu arvostetun nykymusiikkiyhtye TampereRaw:n konserttiin, jossa kuullaan muun muassa kantaesitys Jukka Tiensuun minikonsertosta Kiva (2024), joka on Tampere Guitar Festivalin tilausteos. Konserton solistina toimii kitaristi Pablo Márquez.
Konserttien lisäksi 6.–7.6. järjestetään kaikille avoin kaksipäiväinen luentosarja. Sen pääteema on klassisen kitaran ohjelmiston kehittäminen sävellysten ja sovitusten keinoin. Puhujina toimivat festivaalin esiintyjät sekä säveltäjä Jukka Tiensuu. Luentojen, opetuksen ja kitarakilpailun seuraaminen on maksutonta, ja konserttien lipunmyynti alkaa perjantaina 21.3. klo 12.