Pro Guitarra 2021 palkinto Seppo Siiralalle
20th Tampere Guitar Festival 4-9 June 2024

News archive

31.12.2021

Pro Guitarra 2021 palkinto Seppo Siiralalle

Kitaristi-tuottaja Seppo Siiralalle on myönnetty vuoden 2021 Pro Guitarra -palkinto. Kyseessä on Tampere Guitar Festivalin vuodesta 2016 lähtien myöntämä harkinnanvarainen palkinto, joka myönnetään klassisen kitarakulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Aiempia palkittuja ovat Tampereen kitaraseuran perustajat Anssi Suomalainen, Martti Rauhala ja Jaakko Silvennoinen, Sibelius-Akatemian pitkäaikainen kitaransoiton lehtori Jukka Savijoki, kitaristi-säveltäjä-kapellimestari Leo Brouwer Kuubasta sekä kitaristiveljekset Sérgio ja Odair Assad Brasiliasta.

Seppo Siirala opiskeli klassista kitaraa 1960–1970-lukujen taitteessa venäläissyntyisen Ivan Putilinin johdolla. Hän puolestaan oli Sibelius-Akatemian ensimmäinen kitaransoiton opettaja kitaraluokan perustamisesta eli vuodesta 1967 lähtien. Sittemmin Siirala jatkoi opintojaan Jorge Morelin ja John W. Duarten johdolla New Yorkissa ja Lontoossa. Siirala on yksi ensimmäisen aallon ammattilaiskitarataiteilijoista ja -pedagogeista Suomessa.

Seppo Siirala on opettanut kitaransoittoa Sibelius-Akatemiassa vuosina 1977 – 1991, jonka ohella hän on konsertoinut laajalti Suomessa ja maailmalla. Siiralalta on julkaistu useita levytyksiä ja klassisen kitaran nuottikirjoja. Vuonna 1991 hän aloitti tuottajana Ondine-levymerkillä, josta hän siirtyi nykyisiin freelance-tuottajan tehtäviin vuonna 2010. Siirala on myös vuonna 2018 perustetun Suomen kitarakilpailun perustajajäsen ja tuomariston puheenjohtaja.

Seppo Siiralalla on ollut tärkeä rooli suomalaisen kitarakulttuurin ammattimaistumisessa ja sen harrastuneisuuden lisääntymisessä. Siiralan monipuolinen toimintakenttä on vienyt klassisen kitaran solistisen näkyvyyden lisäksi lähelle myös perinteikkäitä konserttisoittimia ja näin osaltaan vahvistanut sen asemaa tasavertaisena taidesoittimena.