Tampere Guitar Festival 3.-11.6.2017

Uutiset

Vuoden Kitaralähettiläs 2017

[12.5.2017] Tampere Guitar Festival kunnioittaa merkittäviä kotimaisia kitaramusiikin edelläkävijöitä ja puolestapuhujia kahdella tavalla. Joka vuosi jaetaan Pro Guitarra -palkinto, joka myönnetään ansioista kitarakulttuurin hyväksi. Lisäksi nimitetään Vuoden Kitaralähettiläs, joka näkyy kitarafestivaaleilla eri tavoin.

Vuoden 2017 Kitaralähettiläs on Dave Lindholm. Myös Isokynänä tunnettu kitaristi ja laulaja-lauluntekijä on keikkaillut ja julkaissut levyjä 70-luvulta lähtien. Vuonna 2006 Lindholm sai säveltaiteen valtionpalkinnon pitkästä ja tinkimättömästä urastaan. Vuonna 2009 hän sai Juha Vainio -palkinnon. Vuoden 2011 Emma-gaalassa Lindholm sai Erikois-Emman. Häntä luonnehdittiin näin: ”Aito bluesmies, suomalaisen bluesin ja rockin peruskallio”. Katso Daven kommentit konserteista ja tämän vuoden esiintyjistä TGF-katalogin sivuilta, joka on jaossa laajalti Tampereella ja SUomen kirjastoissa. Katalogi löytyy myös sähköisessä muodossa täältä.

Pro Guitarra 2017 -palkinnon saaja julkistetaan Kangasala-talossa 8.6. ennen illan konserttia.

Vuoden Kitaralähettiläs


Ilmoittaudu mukaan The Joy of Playing -kurssille

[6.5.2017] Muusikoiden kehoon ja mieleen erikoistunut ranskalainen Marc Papillon jatkaa vuonna 2016 alkanutta luento- ja työpajasarjaa, joka on suunnattu kaikkien soitinryhmien opettajille, muusikoille ja opiskelijoille sekä fysioterapia-alan toimijoille.

Pariisiin Clinique du Musicia perustamassa ollut, kansainvälisesti arvostettu biomekaniikan asiantuntija pureutuu soittajan ergonomiaan, henkiseen ja fyysiseen valmistautumiseen, tekniikan optimointiin sekä soittamisen iloon. Kurssi soveltuu omatoimisen osallistumisen lisäksi erinomaisesti myös esimerkiksi musiikkioppilaitosten ja orkesterien TYHY- ja TYKY–päivien sisällöksi. Kokonaisuus on englanninkielinen ja se on suunniteltu toteutettavaksi ainakin vuoteen 2018 saakka. Kurssikokonaisuuteen sisältyy myös muita luentoja sekä konsertteja.

Lue lisää


Flamenco ja folk soi kevään viimeisillä Hauliklubeilla 3.-4.5.2017

[25.4.2017] Kevätkauden viimeiset Hauliklubit Pispalan Haulitehtaalla järjestetään 3.-4.5.2017. Tarjolla on kotimaista flamencoa ja raikasta folkia. Klubit ovat Tampere Guitar Festivalin kannatusyhdistyksen järjestämiä, ja ne ennakoivat kesäkuussa starttaavaa kolmattatoista kansainvälistä Tampere Guitar Festivalia.

Flamencon taikaa

Keskiviikkona 3.5. Hauliklubilla esiintyy kaksi kotimaista akustisen kitaran taitajaa. Illan aloittaa helsinkiläinen Oliver Palm. Hän on opiskellut klassista kitaraa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla ja solistisella osastolla vuodesta 2012 opettajinaan Janne Malinen, Andrzej Wilkus ja Jukka Savijoki. Hän on lisäksi soittanut flamencokitaraa Joonas Wideniuksen oppilaana vuodesta 2011. Hänet on palkittu toisella palkinnolla "Giovani musicisti" Citta di Treviso -kitarakilpailussa Italiassa 2014, tunnustuspalkinnolla II international youth guitar competition -kilpailussa Tallinnassa vuonna 2013 ja VIII Tampere Guitar Festivalin "Young Talent" -palkinnolla vuonna 2012.

Illan flamenco-osuudesta vastaa Joonas Widenius, joka kuuluu kiistatta maan flamencokitaristien parhaimmistoon. Alle kouluikäisenä aloitettu kitaransoitto on vienyt muusikkoa Suomesta aina Espanjan kamaralle saakka. Näiltä matkoilta saadut inspiraatiot ja opit ovat vaikuttaneet lähtemättömästi hänen musiikkiinsa sekä soittoonsa. Wideniuksen pohjana kaikuu flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään. Vaikutteet voivat tulla jazzista tai vaikkapa omasta kansanmusiikistamme.

Folkia yli rajojen

Kevään viimeisen Hauliklubin torstaina 4.5. starttaa tamperelainen Niina Mönkkönen & Vapaamuusikot, joka tarjoilee maanläheistä tarinankerrontaa bluesin ja folkin keinoin. Trio luo soitollaan maaseudun maisemat ja heinähattutunnelman kuulijan nenän eteen ja tempaisee välittömästi maailmaansa. Lauluissa soi kaiho, toivo ja rakkaus. Sanoitukset syntyvät Niinan kynästä kuten pääosa sävellyksistäkin – sovituksesta vastaa koko yhtye.

Venäläis-kuubalainen Trio Pal Mundo soittaa menevää musiikkia sekoittaen kuubalais-afrikkaisia sävyjä länsimaiseen taidemusiikkiin. Luvassa on kuumaa lyömäsoittimien ja 5-kielisen basson ilottelua ketterän kitaran siivittämänä. Trion muodostavat kolme keskenään täysin erilaista huippumuusikkoa: klassinen kitaristi Arthur Bochkivskiy, basisti Vladimir Shalnev ja kuubalainen lyömäsoittaja Yoel Gonzalez. Näiden taitureiden erilaisuutta sekä virtuositeettia yhdistellen syntyy monimuotoista musiikkia, jota värittävät sekä aasialaisille, afrikkalaisille että latino-amerikkalaisille kulttuureille tyypilliset rytmit, intonaatiot sekä sointivärit.

Ennakkoliput konsertteihin maksavat 13,50 € ja myynnissä on myös 23 € arvoinen Haulikombo, joka sisältää pääsyn molempiin klubeihin. Show & Street food -paketti on myynnissä vain torstain konserttiin hintaan 25 €. Liput ovelta maksavat 15 € ja hiukopalaa kaipaaville tarjolla on Iltamenu molempina päivinä.

Lue lisää


Kursseille ilmoittautuminen on alkanut

[24.4.2017] Kaikille kesän kursseille ilmoittautuminen on alkanut. Tarjolla on jälleen Lasten päiväleiri, Kitara- ja kamarimusiikkileiri, mestarikursseja sekä The Joy of Playing. Tällä kertaa Suomen kitarakatselmus sisältyy osaksi Kitaraleiriä.

Lue lisää kursseista


Hauliklubilla vietetään unkarilaista iltaa

[3.4.2017] Tampere Guitar Festivalin luotsaama Hauliklubi jatkuu unkarilaisessa hengessä. Illan aikana esiintyvät fingerstyle-kitaristi Tom Lumen Unkarista sekä tamperelainen JC Halttunen Trio. Tarjolla on myös unkarilainen menu. Pispalan Haulitehtaalla järjestettävälle klubille tunnusomaisesta on, että soitto alkaa jo alkuillasta.

Unkarilainen Tom Lumen on viihdyttäjä, jonka soitossa yhdistyy koko perinteinen bändi: melodia, säestys, basso ja rummut. Tom Lumen valloittaa yleisön puolelleen taidokkaan soitantansa lisäksi charmantilla olemuksellaan. Hänen esityksilleen ominaisia piirteitä ovat intimiteetti ja vuorovaikutus yleisön kanssa siinä missä virtuositeetti ja hyväntuulisuuskin. Persoonallisten ja vaikuttavien omien sävellystensä lisäksi Lumen soittaa myös omien suosikkiartistiensa, kuten Queenin, Nat King Colen, The Beatlesin ja Billy Idolin tunnettuja kappaleita.

JC Halttunen Trio on valmistautunut Hauliklubin tunnelmaan akustisella setillä. Kokoonpano on tunnettu useamman suomalaisartistin ja projektin taustalta, mutta nyt kuultavissa myös omalla setillä, joka edustaa tyyliltään blues/rockia. Trion vahvuuksiin kuuluu tiukka yhteissoitto sekä tyylikäs virtuositeetti, joka viihdyttää Hauliklubin yleisöä illan aluksi. Triossa soittavat JC Halttunen, kitara ja laulu, Arttu Kuusisto, basso, sekä Konsta Lehmonen, lyömäsoittimet.

Hauliklubi koostuu musiikista, mauista ja tarinoista TGF-Hauliklubi on Tampere Guitar Festivalin luotsaama, helmikuussa 2017 startannut musiikkiklubi, jossa yhdistyvät tunnelma, musiikki, maut ja tarinat. Tapahtumaa voi kuvailla alkuiltaan sijoittuvaksi popup-klubiksi, jossa on konserttimaisia piirteitä. Tapahtumapaikka on historiallinen Pispalan Haulitehdas, joka sijaitsee Pispalan pohjoisrinteellä. Illan aikana on tarjolla erilaisia pieniä vakioruoka-annoksia, kuten Haulimestarin hiukopala ja Haulin keitto. Ennakkoon varattavissa on myös täysimittainen menu, joka vaihtelee illan teeman mukaan. Klubilla on b-oikeudet, joten alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita ainoastaan huoltajan seurassa.

Lue lisää


Paul Gilbert - Meet & Greet -kuvat

[31.3.2017] Kiitos kaikille Paul Gilbert Masterclassiin osallistuneille. Tilaisuus oli ensimmäinen laatuaan Tampere-talon uudessa Duetto-salissa, joka osottautui erinomaiseksi tilaksi myös bändikäyttöön (sähkökitara, sähköbasso, rumpusetti) niin akustiikaltaan kuin tekniikaltaan. Tilaisuuden jälkeen järjestettiin Meet & Greet -sessio, jonka fanikuvat löytyvät TGF:n Facebook-sivuilta. Katso kuvat


Petteri Sariola esiintyy Hauliklubilla

[23.2.2017] Seuraava TGF-Hauliklubi järjestetään 2.3. Pispalan Haulitehtaalla. Tällä kertaa lavalle nousee fingerstyle-kitaroinnin kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Petteri Sariola. Illan avaa tamperelainen lauluntekijä ja kitaristi Lauri Myllymäki. Klubilla on tarjolla myös maukasta purtavaa ennakkotilauksesta ja iltamenun osalta koko illan.

Petteri Sariola on jo ilmiö, joka innostaa ja villitsee yleisöä ympäri maailmaa. Sariola tarttui kitaraan ensimmäisen kerran jo 7-vuotiaana klassisen musiikin merkeissä. Lopulta hän päätyi kehittämään täysin oman virtuoosisen soittotyylinsä, jossa yhdistyvät soinnut, melodia, bassolinja ja lyömäsoitinmainen tekniikka – kaikki soitettuna yhdellä kitaralla ilman taustanauhoja tai koneluuppeja. Lopputulos on todella ällistyttävää kuultavaa.

Lauri Myllymäki on tamperelainen lauluntekijä ja kitaristi, jonka laulut ammentavat vahvasti amerikkalaisesta lauluntekoperinteestä. Hänen tuore bändinsä Bone Moon julkaisee 3.3. The Writer -esikois-EP:nsä. Ennen Bone Moonia Myllymäki luotsasi kaksi kehuttua albumia julkaissutta ja ahkerasti Suomessa ja Saksassa kiertänyttä Ochre Room-yhtyettä.

Lue lisää


Tampere Guitar Show:n hakuaika on alkanut

[30.1.2017] Seuraava Tampere Guitar Show (TGS) järjestetään Tampere-talossa viikonloppuna pe-la 9.-10.6.2017. Paikkana on vuoden 2015 tavoin Tampere-talon Sorsapuistosali. Tapahtuma ajoittuu kitarafestivaalin Tampere-talon konserttien yhteyteen. Tervetulleita ovat kaikki soitinrakentajat, nuotti- ja levykauppiaat ja muut alaan liittyvät yrittäjät ja toimijat hakemusten perusteella. Järjestäjä pidättää oikeuden asettaa etusijalle soitinrakentajat ja käsityökulttuuria edustavat yritykset ja toimijat.

Jatkossa TGS tullaan todennäköisesti järjestämään vain parittomina vuosina. Parillisina vuosina järjestetään pienimuotoisempi myyntinäyttely, joka tulee kantamaan eri nimeä väärinkäsitysten välttämiseksi. Varmista siis paikkasi ajoissa vuoden 2017 näyttelyyn – nopean varaajan etu on voimassa 31.3. saakka.

Lisätietoa näytteilleasettajille


Uusi musiikkiklubi aloittaa Tampereella historiallisessa kohteessa

[20.1.2017] Tampereella starttaa uusi musiikkiklubi helmikuun alussa. Tapahtumapaikkana on kulttuurihistoriallisesti merkittävä Pispalan Haulitehdas, joka on toinen olemassa olevista teräsrunkoisista haulitehtaista koko maailmassa. TGF-Hauliklubi järjestetään aluksi aina kuun ensimmäisenä torstaina toukokuuhun saakka. Konserttisarjan toteuttaa Tampere Guitar Festival.

Iskulause ”Musiikkia, Makuja, Tarinoita” kiteyttää Hauliklubin perusidean. Ajatuksena on tarjota ainutkertaisia ja mielenkiintoisia musiikkielämyksiä intiimissä perinneympäristössä, joka huokuu lukuisia kertomuksia, aivan kuten ympäröivä Pispala. Tarinoita kumpuaa myös yhteistyökumppaneista, kuten Pyynikin Käsityöläispanimosta ja Dammenbergin suklaatehtaasta, menestyksekkäistä paikallisyrityksistä. Illan voi aloittaa street food -hengessä valmistetun ruoan äärellä. Pientä purtavaa on tarjolla myös soiton jo soidessa. Musiikki alkaa aina alkuillasta, joten klubi soveltuu mainiosti myös arkiaamuina aikaisin herääville. Paikalle ovat tervetulleita kaikenikäiset, mutta anniskelusta johtuen alle 18-vuotiaat ainoastaan huoltajan seurassa.

Dave Lindholm avaa sarjan

TGF-Hauliklubin kevään 2017 ohjelmistossa on mielenkiintoisia artisteja Suomesta ja ulkomailta. Ensimmäisessä konsertissa 2. helmikuuta esiintyy legendaarinen Dave Lindholm, joka on vaikuttanut yli 40 vuotta suomalaisen rockmusiikin ytimessä. Lindholmin konsertin avaa tamperelainen kitaristi Janne Melanen. Kevätkauden muita esiintyjiä ovat fingerstyle-taituri Petteri Sariola, unkarilainen folkia ja fingerstyle-kitarointia yhdistelevä Tom Lumen. Kauden päättää venäläinen Trio Pal Mundo, joka on tunnettu taidokkaasta kuubalais-brasilialais-afrikkalaisia rytmejä yhdistelevästä soitostaan. Lisää on luvassa kesäkuussa varsinaisen päätapahtuman eli Tampere Guitar Festivalin aikana.

Lue lisää

 


Kitaristeilyjä kesäkuussa

[20.12.2016] Festivaaliviikon aikana järjestetään kaksi kitaristeilyä, joihin molempiin sisältyy ruokailu. Ensimmäinen matka on nimeltää Silver Sky Goes Guitar & Tapas. Nimensä mukaisesti kyseessä on espanjalaishenkinen risteily, jossa esiintyy flamencotaituri Joonas Widenius. Toinen matkoista on uutuusidea, Midnight Sun Guitar Cruise, eli Keskiyön kitararisteily. Ideana on nauttia maisemista ja keskiyön auringosta ulapalta käsin kitaramusiikin siivittämänä. Matkoista jälkimmäinen on ilmoitettu mukaan Culture Finlandin kulttuurimatkailun kärkituotekilpailuun.

Lue lisää risteilyistä« Edelliset 10   Seuraavat 10 »