Tampere Guitar Festival 3.-11.6.2017

>> Palaa takaisin tapahtumasivulle >>

YLTÄ JA ALTA

Osoite: SASINtie 555, Hämeenkyrö

Sijainti: Pinsiön kylässä, Hämeenkyrön kunnassa, Nokian kaupungin omistamalla maalla
Teoksen nimi: Yltä ja Alta (englUp and Under)
Taiteilija: Nancy Holt (USA)

Nancy Holt

Nancy Holt (s. Worcester, Massachusetts 1938, k. 8.2.2014) nousi maailman kuuluisuuteen julkisten veistosten, installaatioiden ja maataiteensa ansiosta. Holt vietti pääosan nuoruudestaan New Jerseyssä ja kävi taidekoulua Tufts Universityssä. Holt meni naimisiin opiskelijaystävänsä Robert Smithsonin kanssa vuonna 1963. Yhdessä he alkoivat suunnitella uutta vallankumouksellista aatetta taiteesta taidegallerioiden ulkopuolella, ja koko Land Art -liike sai alkunsa. Lue lisää

Taiteilijan www-sivut: www.nancyholt.com

Yltä ja alta

Yltä ja Alta

Nancy Holt vieraili ensimmäistä kertaa Pinsiössä vuonna 1990. Erilaisista kohteista joita hänelle tarjottiin, hän päätyi valitsemaan kohteekseen Sasintiellä sijaitsevan soraharjun. "Maisema toi minulle elävästi mieleen kuvat, joita Apollo 11 lähetti maahan avaruudesta.", sanoo Holt. Ensimmäiset suunnitelmat teoksesta syntyivät vuonna 1993. Teoksen rakentaminen pääsi alkamaan vuonna 1997. Teokseen käytettävä betoni luotiin harjun omasta hiekasta.

Yltä ja Alta sai insipiraation osittain Holtin kiinnostuksesta muinaisiin arkeologisiin kohteisiin kuten Naszca Lines Perussa ja Uffingtonin Valkoinen Hevonen Englannissa. Yltä ja Alta on tarkoitettu tarkasteltavaksi sekä teoksen päältä että maan kamaralta. Parhaiten sen hahmottaa kokonaisuudessaan ylätasanteelle rakennetulta laavulta.

Maan tasolta teosta voidaan tarkastella sorakuopan pohjalta, tunneleista, teoksen päältä ja vieressä kulkevalta polulta ja tarkkailemalla kolmen pyöreän lammen heijastamaa ympäristöä. Teoksen tunnelit on suunnattu pohjois-etelä- ja itä-länsi -suuntaisesti, astronomisen pohjoisen mukaisesti.Tunnelin risteyskohta on vertauskuvallinen maailman keskipiste, kohta jossa neljä pääilmansuuntaa yhtyvät. Tätä risteyskohtaa täydentää kohti taivasta suunnattu tunneli. Avautuvasta pyöreästä aukosta voi nähdä milloin taivaan pilvineen, auringon, tähdet, milloin kuun. Pyöreitä taivasnäkymiä heijastuu myös lammista, jotka tuovat taivaan katsojan jalkojen juureen.  

Altaat ovat saaneet inspiraationsa seneca-intiaanien tarustosta, jonka mukaan "lammet ovat maan silmiä". Pehmeästi kaartuvan maavallin lävistävät suorat tunnelit luovat ihmisen rakentaman geometrisen ja luonnon muovaaman orgaanisen muodon vuoropuhelun. Teos antaa aihetta pohtia vastakkaisuuksia: lähellä-kaukana, heijastus-todellisuus, kokonaisuus-yksityiskohta, ilma-maa. Samalla kun  Yltä ja Alta tutkii orientoitumista tilaan sekä taivaan ja maan välistä suhdetta.

Lähde: strata.fi

Lue lisää sivustolta strata.fi

>> Palaa takaisin tapahtumasivulle >>